Welkom!

Hoi! Wat ontzettend leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen. Kijk lekker rond en mocht ik je kunnen helpen, dan hoor ik het graag! Groetjes, Kim

Wil je graag meer weten?

Voel je vrij om een mailtje te sturen met vrijblijvende vragen, opmerkingen enzovoorts :)!

Centrum Breda 
Facebook: Klik hier
Instagram: Klik hier

Hersenverandering bij vaders

Home  /  Hersenverandering bij vaders

Hersenverandering bij vaders

 

Wist je dat bij vaders (net zoals bij moeders) ook een hersenverandering plaatsvindt? 
 
De Amerikaanse primatologe Sarah Blaffer Hrdy was er al in de jaren 70 van overtuigd dat niet alleen de hersenen van de vrouw transformeren gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Ook de man zou een grote transformatie doormaken, aldus Blaffer. Ze was ervan overtuigd dat de mens een grote uitzondering is ten opzichte van andere zoogdieren. Blaffer geloofde erin dat de mens een biologische basis voor vaderliefde en hormoonspiegel zou hebben, welke niet veel van de moeder verschilt.
 
Nu, ruim 40 jaar later, blijkt zij gelijk te hebben gehad. Bij mannen werden namelijk dezelfde patronen van cognitieve en emotionele betrokkenheid gezien als bij vrouwen. Dit was voornamelijk het geval bij vaders die de belangrijkste verzorger van hun kinderen zijn. Volgens de onderzoekers lieten zij het soort activatie in emotionele verwerking zien die meestal alleen wordt gezien bij moeders die de primaire verzorger zijn.
De onderzoekers observeerden ouders met hun kind in de huiselijke omgeving. Hier maakten zij opnamen van, welke zij later lieten terughoren aan de ouders terwijl ze in de MRI-scanner lagen. Onder de MRI-scan werd de hersenactiviteit en de mate van het oxytocine-niveau in het bloed en speeksel van de ouders onderzocht. Heel lang werd gedacht dat oxytocine ( beter bekend als ‘het knuffelhormoon’ – dit zorgt voor de verliefdheid voor je kindje) puur een vrouwelijk hormoon was. Wat blijkt? Mannen maken evenveel oxytocine aan als vrouwen!
 
Volgens de onderzoekers verandert het brein van de vader dus net zoveel als dat van de moeder, bij de komst van een kind! 😍
 
Maar, het wordt nog specialer! ❤️😍
 
Hetzelfde onderzoek is gedaan bij de hersenen van vaders in homoseksuele adoptieparen. Wat blijkt? De vader met de grootst verzorgende rol maakt evenveel oxytocine aan als een kersverse moeder! Met name de amygdala werd beduidend actiever bij vaders. De amygdala is het schakelpaneel voor emotionele prikkels in de hersenen. De amygdala is onder andere betrokken bij primaire emoties zoals angst en woede, beoordeling van gevaar, het aansturen en verwerken van emoties, het leren en onthouden & voor het opslaan van herinneringen bij emotionele gebeurtenissen. Uit eerdere studies is al bekend dat dit hersendeel een belangrijke rol speelt bij de verzorging van kinderen. Het maakt hierbij dus niet uit of je man of vrouw, en biologische of adoptieouder bent – blijft uit dit recente onderzoek!
 
Hoe betrokkener de vader is bij de verzorging van het kind, hoe actiever dit hersendeel blijkt te zijn en hoe meer bepaalde circuits in de hersenen worden geactiveerd. En deze veranderingen in het brein zorgen er weer voor dat vaders net als moeders reageren op babytranen, gelach of huid-op-huidcontact met hun kind!
 
Ongelooflijk hè?! Wist jij dit al? 😍